Vuurwerk rond oud en nieuw

Tijdens de Raad op 24 oktober stelde de VVD vragen over het afsteken van vuurwerk

Besluitvormende raad 24-11-2022, vragen van de raad aan het college.

De fractie van de Diemense VVD vraag het college van B&W, met betrekking tot vuurwerk rond de jaarwisseling 2022-2023, het volgende.

In het persbericht van de gemeente Diemen van 27 oktober 2022 lezen we:

"De gemeente zal dit jaar rond de jaarwisseling nog geen centrale, professionele vuurwerkshow in Diemen organiseren. De gemeente had eerder het voornemen om dit jaar een centrale vuurwerkshow te organiseren, in combinatie met de beperkingen voor het afsteken van consumentenvuurwerk. Door capaciteitsproblemen bij gemeente en hulpdiensten is het echter nu niet mogelijk dat goed en zorgvuldig voor elkaar te krijgen. De gemeente is van plan voor de jaarwisseling 2023/2024 wel zo’n centrale vuurwerkshow mogelijk te maken." (Einde citaat)

Vuurwerk is gevaarlijk, veroorzaakt overlast, letsel en materiële schade, is slecht voor het milieu en geeft veel rommel op straat.

De fractie van de Diemense VVD heeft daaromtrent de volgende vragen:

- Er was veel tijd om een algeheel vuurwerk afsteek verbod en een vuurwerkshow in Diemen te organiseren, hetgeen uiteindelijk minder capaciteit zal vragen van politie en handhaving, dan de situatie laten zoals die nu is. Waarom heeft de gemeente Diemen er niet voor gekozen om een algeheel vuurwerk afsteek verbod in te stellen in combinatie met een centraal georganiseerde vuurwerkshow? Welke afwegingen zijn daarbij gemaakt?

Is de portefeuillehouder met ons van mening dat een combinatie van maatregelen (dus een verbod en show) uiteindelijk efficiënter is? Zo, ja waarom is er dan niet voor gekozen? Zo nee, waarom niet?

De gemeente Amsterdam heeft een vuurwerk afsteek verbod voor consumenten vuurwerk ingesteld voor de gehele stad. Bent u niet bezorgd over vuurwerk toerisme? Zo nee waarom niet? Zo ja, wat gaat u daartegen doen?

 - Wij krijgen op dit moment al signalen over overlast met betrekking tot het afsteken van vuurwerk. Bereiken die signalen u ook? Wordt er handhavend opgetreden?

 - Kan de portefeuillehouder, indien de coronasituatie dit toelaat, toezeggen dat er volgend jaar wel een vuurwerkshow zal worden georganiseerd in combinatie met een verbod het afsteken van consumentenvuurwerk?

Bert Timmer, fractievoorzitter Diemense VVD

Voor bericht Diemer Nieuws klik hier.