VVD akkoord met steunimpuls

Vorige week hebben we met elkaar een steunimpuls besproken als antwoord op sterk gestegen prijzen. Er zijn inwoners die het zwaar hebben als zij naar de rekeningen kijken. Pijn aan het einde van de maand. Deze impuls moet een antwoord zijn op de problematiek.

Vorige week gaf de wethouder in antwoord op onze vragen aan dat ondernemers niet waren uitgenodigd voor de armoede brainstorm. Wij vinden dit jammer en willen onze verwachting uitspreken dat deze groep ook de aandacht krijgt die het verdient van de wethouders.

Het pakket kent een aantal goede maatregelen. Wij noemen hier bijvoorbeeld de eerste maatregel. Deze maatregel verruimt de energietoeslag. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van maatwerk. Wij juichen dit toe. Er wordt tegelijkertijd wel gekeken naar het vermogen van inwoners. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de omvang van het vermogen tussen eenpersoonshuishoudens en een huishouden met meer inkomens. Wij begrijpen dat dit in lijn is met systematiek uit de participatiewet. Waarom heeft de wethouder gekozen om hier ook te toetsen op vermogen?

Ook van het organiseren van een ‘crises fix team’ denken wij dat het een pleister op de juiste plek kan zijn. Tegelijkertijd plaatsen wij ook vraagtekens. Wij zijn vorige week niet overtuigd op alle dertien punten. Het college heeft in haar raadsvoorstel opgenomen: "het college heeft daarom een extra pakket aan maatregelen opgesteld om extra ondersteuning te bieden voor wie dat nodig is."

(..)

Met het voorgestelde pakket hoopt het college de inwoners die dat nodig hebben te bereiken en te ondersteunen met de juiste hulp. Wij zijn dus niet op alle dertien punten overtuigd en herkennen niet dat een armoedemonitor of een draagvlakonderzoek de pijn verzacht bij mensen aan het einde van de maand in deze zware tijd. Is dat de juiste hulp waar het college over schrijft?

Het besluit dat voorligt vraagt om instemming op de gehele impuls. Dat vinden wij een lastige vraag die wordt gesteld op basis van het debat vorige week. Mijn fractie is voor helpen waar dat nodig is. Met deze kanttekeningen besluiten wij het voorstel te steunen.