Bomenkap aan de Oosterringdijk

Tijdens de gemeenteraad (29 juni 2023) hebben drie insprekers aandacht gevraagd voor het redden van bomen aan de Oosterringdijk.

Schriftelijke vragen Diemense VVD

Onderwerp: Red de Bomen (Oosterringdijk)

Tijdens de gemeenteraad (29 juni 2023) hebben drie insprekers en vele inwoners vanaf de publieke tribune aandacht gevraagd voor het redden van bomen aan de Oosterringdijk. Gedurende de bespreking werden wij geïnformeerd over wijzigingen en fouten in het voorlopig ontwerp. Middels onderstaande vragen willen wij aandacht vragen voor de betrokkenheid en zorgen van de inwoners.

1.       Kunt u ons informeren over de laatste stand van zaken van het ontwerp? Graag hier specifiek aandacht voor veiligheid en toegankelijkheid en overwegingen daarbij in het ontwerp.

2.       Er zijn sinds de start van het ontwerp wandellandschap Oosterringdijk en omgeving in 2020 mogelijkheden geweest tot participatie voor de inwoners. Sindsdien krijgt het voorkomen van het kappen van de bomen aan de Oosterringdijk veel aandacht van inwoners. Dit gebeurt onder andere via petities en tijdens de gemeenteraad van 29 juni jl. Tijdens deze raad is door de wethouder, in reactie op de insprekers, ook melding gemaakt over het aantal bomen getekend in het voorlopig ontwerp en het aantal dat beschreven is (in totaal zullen 144 bomen worden gekapt). Hoe reflecteert u achteraf op het proces? Hoe kijkt u er tegenaan dat de inwoners geen mogelijkheid tot inspraak meer hebben op het definitief ontwerp, ondanks de fouten die in het voorlopig ontwerp zaten? Bent u bereid dit alsnog mogelijk te maken? De raad heeft geen rol gehad in het proces, hoe reflecteert u hierop?

3.       Hoe kijkt u naar de zes aanbevelingen van de inwoners gedaan tijdens de gemeenteraad?

4.       Zijn er scenario’s gemaakt waarbij bomen niet worden gekapt maar worden gesnoeid? Zo nee, bent u bereid om dit mogelijk te maken? Zo ja, welke overwegingen zijn hier gemaakt om dit niet te doen?

5.       Een deel van de bomen is beoordeeld als ziek of zwak. Wie heeft deze beoordeling gedaan? Was deze beoordeling onafhankelijk? 

6.       Wanneer is het volgende moment voor participatie voor de inwoners? Bent u bereid geen onomkeerbare stappen te zetten voordat u opnieuw met inwoners in gesprek bent gegaan?

Veerle Voermans, Diemense VVD