Kostenoverschrijding bij verbouwing van de Omval

De afgelopen jaren is er gewerkt aan de verbouwing van de Omval ten einde het theater samen te voegen met de bibliotheek. De realisatie werd veel duurder dan aanvankelijk ingeschat.

Informatieve raad donderdag 14-9-2023, agendapunt 2, Te leren lessen van De Omval, bijdrage van de Diemense VVD

Voorzitter,

We hebben kennis genomen van De uitkomst van het onderzoek van Project huisvesting OBA in De Omval van 19-7-2023, uitgevoerd door Democratie in uitvoering, de reactie van het College van 22-8-2023 en het persbericht daarover van 1-9-2023. Het agendapunt is als bespreking geagendeerd en is niet ter voorbereiding op een besluit. Hier moeten we het mee doen.

Aanvankelijk had de burgemeester toegezegd dat het onderzoek voor de zomer gereed zou zijn, maar met het bericht van 14-7-2023 werden wij geïnformeerd dat dit niet zou lukken.

Bij het onderzoek was ons bijzondere aandacht van de burgemeester beloofd (raad 24-11-2022). Hier lezen we evenwel niets over terug.

Terecht geeft de eerste zin van het rapport van 19-7-2023 aan dat er zaken in dit project serieus zijn fout gegaan. Verder is de tekst en toon van het rapport mild en vriendelijk. Dit had wat ons betreft wel steviger gekund. Worden hier zaken met de mantel der liefde bedekt?

Feitelijk hebben we hier toch te maken met bestuurlijk falen. Een treurige gang van zaken, waarvoor we dan ook in november 2022 een motie van treurnis hadden ingediend, die met 6 stemmen voor en 15 tegen werd verworpen. Onze motie voor het laten uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek hebben we destijds ingetrokken. Er zou een ander onderzoek komen, het onderzoek dat nu voorligt.

Het is dan wel een onderzoek uitgevoerd door een extern bureau, maar uitdrukkelijk in opdracht van het college, dan wel de ambtelijke organisatie zelf. Het rapport van 19-7-2023 is zelfs gericht aan de gemeentesecretaris.

Het rapport bevat merkwaardig subjectieve opmerkingen, zoals op pagina 2 waar staat:

“De uiteindelijk betaalde prijs wordt niet als heel onredelijk gezien.” De eerste vraag daarbij is dan: door wie wordt de prijs niet als heel onredelijk gezien? Wat moeten we met zo’n opmerking? Een dergelijk opmerking maakt het rapport niet sterker.

In het rapport staan de meest serieuze missers erg vriendelijk verwoord. Ik citeer bijvoorbeeld:

Er is voor de start éénmaal een projectplan gemaakt volgens het format van de gemeente, daarna blijft aansluiting op de gemeentelijke werkwijze zo goed als achterwege. (pagina 4)

En

Er is geen verplichtingenadministratie, facturen die door opdrachtgever en projectleider werden gefiatteerd, worden betaalbaar gesteld zonder zicht op de uitputting van de budgetten. (pagina 5)

Stelt u zich voor dat u thuis van alles koopt, zonder ook maar het geringste besef of u dit kunt betalen! Dat is hier gebeurd, dat is de werkwijze geweest bij dit project. Om dit dan te verklaren vanuit de “doe mentaliteit” van Diemen is veel te gemakkelijk. Dit is wat betreft de Diemense VVD echt volkomen mis.

Is het lek nu boven? Dat zal wel, maar levert dat resultaat op? We betwijfelen dat. Het college blijft immers zitten, en daarmee het gebrek aan sturing en controle. Er kan dan worden gesteld dat er na geconstateerde fouten snel regie werd hernomen, maar dit doet toch denken aan het spreekwoord: als het kalf verdronken is, dempt men de put. De brief van het college van 22-8-2023 geeft wat dat betreft ook niet erg veel vertrouwen in een krachtige bestuurlijke aansturing gelet op de woordkeus. Onderaan pagina 2 van die brief staat dat de directie gevraagd wordt om tijd en capaciteit beschikbaar te stellen voor evaluatie waarbij ook de portefeuille houder is betrokken. Hoezo vragen? Dit moet wat ons betreft een opdracht zijn, dus geen vrijblijvende vraag!

Het is belangrijk te constateren dat het college alle aanbevelingen van het rapport integraal overneemt en dat het college alert zal zijn op opvolging daarvan. Als we hier mogen lezen dat het college hierop zal controleren en sturen dan zijn we wat meer gerust.

Natuurlijk telt het resultaat, maar ook de weg ernaar toe telt. Deze gang van zaken legt een smet op het mooie resultaat, een fijn gebouw voor Diemen met een belangrijke functie voor ons dorp!

Tot zover.

Bert Timmer, fractievoorzitter Diemense VVD                                                                    Inforaad149Omval