Goedkeuring bestemmingsplan Buitenlust

Voor de realisatie van 38 sociale huurwoningen moet het ontwerp bestemmingsplan worden goedgekeurd door de Gemeenteraad. Hierachter het betoog van de VVD tijdens de informatieve raadsvergadering van 21 september.

Bestemmingsplan Buitenlust 2022
Het bestemmingsplan voor de realisatie van 38 huurappartementen op Buitenlust ligt nu voor ons. Over de plannen op Buitenlust is al heel veel gezegd  en het heeft lang geduurd voor het zo ver was. Wij danken het College voor de beantwoording van onze schriftelijk gestelde technische vragen.

Een D66 raadslid zei eens dat je op een Buitenlust postzegel niet moest bouwen. Ons Diemen voerde in 2022 campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen met als belangrijk thema dat er geen woningen moesten worden gerealiseerd op Buitenlust. Maar nu is het zover, het bestemmingsplan zal worden goedgekeurd, althans daar lijkt niet aan te ontkomen. Daarmee wordt een uiterst belangrijke stap gezet naar de ontwikkeling van de 38 woningen.

De VVD vond en vindt woningbouw op Buitenlust geen goed idee. Wij hebben steeds gepleit voor het niet verder verdichten van het al dicht bebouwde Diemen. Dus niet bouwen in bestaande wijken. Daarbij in gedachten nemend dat de kleine stukjes groen en de beperkte speelgelegenheden te belangrijk zijn om daar van af te knibbelen. De klimaat opwarming maakt het noodzakelijk om daar waar mogelijk te zorgen voor zo veel mogelijk verkoeling middels groen.

Ook zonder woningbouw op Buitenlust neemt Diemen meer dan zijn verantwoordelijkheid. Want in Diemen worden dezer jaren duizenden nieuwe woningen gerealiseerd. Dan kun je denken aan Plantage de Sniep, Holland Park en Hof van Saan. Dat zijn veel betere locaties dan op Buitenlust. Maar Diemen kan in zijn eentje, hoe dan ook, het woningen tekort in de regio niet oplossen.

We hebben nog enkele vragen aan de wethouder.                            

·       Op blz 9 van de toelichting lezen we dat de Welstandscommissie nog toestemming moet verlenen. Nu wijkt de nieuwbouw behoorlijk af van de bestaande woningen in de wijk. Acht de wethouder de kans dat de welstandscommissie bezwaar maakt tegen de plannen reëel? En welke gevolgen zou dat kunnen hebben?

·      We lazen in de zienswijzen dat veel huidige bewoners van Buitenlust zich nog steeds zorgen maken over de hoeveelheid groen en speelruimte dat overblijft na de realisatie van de woningen. Hadden we niet al moeten starten met de planvorming van de herinrichting van de openbare ruimte om zo mogelijk de zorgen op dat vlak te kunnen wegnemen? Hebben we dit met zijn allen over het hoofd gezien? Of is het een bewuste keuze geweest, om pas te starten met de planvorming rond de herinrichting, NA besluitvorming over het Bestemmingsplan?

·      Zal de herinrichting pas starten na het gereed komen van de woningen? Of kan de herinrichting al dan niet gedeeltelijk al plaatsvinden gelijktijdig met de realisatie van de woningen.

De VVD vindt dat met:

·       de realisatie van de Spooronderdoorgang;

·       de herinrichting van de stationsomgeving;

·       de realisatie van de 38 woningen en;

·       de herinrichting van de openbare ruimte op Buitenlust,

de bewoners van Buitenlust onevenredig veel overlast te verduren hebben en nog krijgen. Volgens planning zal de herinrichting van de openbare ruimte op Buitenlust pas in 2027 gereed zijn. Alles bij elkaar zo’n 7 jaar. Dat is echt erg. Ondertussen kampt de wijk met achterstallig onderhoud van de openbare ruimte.  En wat staat er nog te wachten aan overlast door bouwwerkzaamheden, vlak bij, op de Harmonielaan? Graag horen wij hoe de wethouder hier naar kijkt.

De VVD zal tegen het bestemmingsplan stemmen.