Algemene beschouwingen bij de begroting 2024

Op 9 november sprak de gemeenteraad over de begroting 2024. Hierachter het betoog van de Diemense VVD

Betoog van de Diemense VVD Algemene Beschouwingen bij de Programmabegroting 2024 van de gemeente Diemen.

 

Eerste termijn, donderdag 9 november 2023.

 

Geachte voorzitter,

 

Mijn leven is totaal ontwricht,

Ik voel me overboord gegooid,

Vandaag las ik dit nieuwsbericht:

De bom…valt …nooit.

 

Maar zal de bom dan echt niet vallen?

Wat moeten we dan met z’n allen?

Zolang een toekomst ons ontbrak,

Leefden we dood op ons gemak.

 

Zo dichtte Willem Wilmink en zong Herman van Veen als reactie op doemdenken.

 

Inleiding.

Ook nu is er veel aan de hand in de wereld en kan er aanleiding zijn tot doemdenken. Oorlogen en natuurrampen leiden tot veel ellende. We mogen ons gelukkig prijzen in Nederland te leven. Een land van vrijheid en democratie, zonder gebrek aan eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater. Onze zorgen en problemen in Diemen zijn relatief klein, maar we gaan het er toch over hebben. In de Programmabegroting 2024 presenteert het College van B&W de plannen en keuzes.

Voldoet de begroting aan de behoeften van de Raad? Met 263 pagina’s tekst en cijfers, krijgen wij veel, maar te weinig gericht. We hebben meer behoefte aan adequate prestatie indicatoren en een dashboard. We hebben het er eerder al vaak over gehad. Goed dat er nu een serieuze start is gemaakt met de workshop “Het belang van prestatie indicatoren” die we in september 2023 hebben gevolgd. Binnenkort komt daar een gerichte aanpak voor. Eindelijk.

De begroting 2024 kende weer veel onvolkomenheden, zoals ook viel af te leiden uit de beantwoording van de technische vragen en de 3 pagina’s errata. Op veel plaatsen moesten fouten worden hersteld. De Raad is een soort corrector geworden. Dit kan en mag niet de bedoeling zijn.

Financiën

Jarenlang leek het Diemen financieel voor de wind te gaan. Helaas is de wind inmiddels gedraaid en zien wij negatieve saldi. De prognose voor 2023 is na de derde kwartaalbrief en de september circulaire zo’n 1,2 miljoen negatief (structureel). En als de trend van de laatste kwartaalbrieven zich doorzet dan zal het verlies nog verder oplopen.

Voor 2024 wordt nog uitgegaan van een positief saldo structureel. Echter structurele wijzigingen vanuit de derde en vierde kwartaalbrief van 2023 moeten nog worden verwerkt, waardoor ook dat positieve saldo zou kunnen verschrompelen.

En er wordt bij de Prestatie indicatoren op bladzijde 110 uitgegaan van een irreëel lage inhuur van 6% voor extern personeel in 2024. Wanneer volgend jaar dit percentage veel hoger blijkt, heeft dat dan ook weer een negatief effect op het exploitatiesaldo, zo vragen wij ons af? En dan hebben we nog de jeugdzorg met de alsmaar aanhoudende trend van tekorten.

Voor de jaren 2026 en verder is het beeld nog somberder. Structurele tekorten van 3,5 miljoen. En dan zijn de mogelijke negatieve bijstellingen van 2,9 miljoen vanwege de herijking van de Algemene Uitkering nog niet meegenomen.

Kortom een somber financieel perspectief waar wat ons betreft nu actie op nodig is. Dat wil zeggen, we moeten gaan nadenken welke keuzes mogelijk zijn. De coalitie heeft wel een aantal beleidsterreinen aangegeven waar we mee doorgaan. Nu is het zaak om te gaan aangeven wat we niet meer gaan doen en in welke mate. We kunnen daar niet nog een paar jaar mee wachten.

We hebben daarom een motie geformuleerd, Klaar voor de toekomst, waarmee we oproepen nu al te zoeken naar mogelijkheden voor ombuigingen. Met ons amendement Gemeentehuis niet grootschalig renoveren reiken wij een eerste suggestie aan. De Onafhankelijke Partij Diemen dient dit amendement mede in.

Bij de informatieve raad van 2-11-2023 vroeg D66 ons nadrukkelijk waarom we afgelopen zomer hebben ingestemd met de Kadernota 2024.  

Wij hebben voor de kadernota gestemd vanwege het in de kadernota gestelde op de bladzijden 6, 7 en 10. Daar lazen we dat er nadrukkelijker op het maken van beleidskeuzen in bestaand beleid en bij nieuwe ontwikkelingen dient te worden gestuurd. En dat er daarnaast zou worden onderzocht welke maatregelen mogelijk zijn om te komen tot een structureel sluitend meerjarenperspectief.

Ook zou overlegd worden met de Provincie over het eventueel sluitend maken van het meerjarenperspectief door te putten uit onze reserves. Het College gaf ons daarmee voldoende vertrouwen dat er alles aan zou worden gedaan om te komen tot een sluitend perspectief in de Begroting 2024. Helaas zitten we nu met een begroting zonder sluitend perspectief. 

Met onze motie “Klaar voor de toekomst” doen we niets anders dan nog eens herinneren aan hetgeen in de kaderbrief werd toegezegd namelijk: alsnog onderzoeken welke maatregelen mogelijk zijn om te komen tot een structureel sluitend meerjarenperspectief. Wij horen graag of het college en collega’s dit kunnen steunen.

Daarbij moeten we bedenken dat we als gemeente Diemen gaan over Diemen. Ongericht geld uitgeven, dus zonder gedegen onderliggend beleid, moeten we niet doen. Natuurlijk zijn rampen in de wereld schrijnend en is hulp geboden. De gemeente Diemen als publiekrechtelijke organisatie is daar niet voor bedoeld.

Onze focus moet op Diemen en haar inwoners liggen, waarbij de kerntaken, openbare orde/veiligheid, reiniging en burgerzaken op orde moeten zijn.

 

We hebben veel gehoord en Diemen is geprezen om zijn Doe mentaliteit. Dit mag wat de VVD betreft niet leiden tot een Doe maar, zonder na te denken. Het financieel uit de hand gelopen project voor de verbouwing van De Omval is daar een voorbeeld van. Gelukkig is er beterschap beloofd.

Laten we zorgvuldig omgaan met de financiële middelen en inzet van ambtelijke capaciteit. Een thema avond (17-10-2023, projecten) voor de raad, met 10 ambtenaren waarbij er 3 een werkelijke taak hebben getuigt daar niet van. Hier moet beter over worden nagedacht.

Toch vragen we ons af: hoezo Doe mentaliteit? Het lukt na 3 jaar nog steeds niet om voor de jaarwisseling een mooi evenement in Diemen te organiseren. Jammer.

 

Sport en cultuur

Er is de laatste jaren veel gebeurd op het gebied van sport en cultuur. Het sportpark de Diemen is gerenoveerd. Verder heeft Diemen inmiddels de beschikking over een mooie nieuwe sporthal en de bestaande hal is gerenoveerd. Daarmee beschikt Diemen over mooie faciliteiten. Toch is er reden tot zorg.

Verenigingen zijn niet meer de verbindende factor zoals vroeger. Vrijwilligers zijn schaars. Vaak kiest men voor de individuele sport zoals fitness. Op zondag is sportpark de Diemen vrijwel niet bezet. Wat een verschil met zo’n 10 jaar geleden.

Afvalstoffenheffing

Enkele jaren geleden heeft het College aangegeven om het verschil in afvalstoffenheffing tussen éénpersoonshuishoudens en meerpersoonshuishoudens geleidelijk aan te vergroten. Recent heeft de wethouder nog aangegeven dat redelijk te vinden. Maar helaas ook dit jaar gaat het niet gebeuren. We kijken klaarblijkelijk liever naar andere gemeentes dan dat we kijken wat redelijk is. We hoorden het de wethouder vorige week nog zeggen: “de vervuiler betaalt”. Dus we houden hoop.

Gebiedsontwikkeling, woningbouw, middengroepen

Wat de woningbouw betreft zat het de afgelopen jaren niet mee. Fase 2 op Holland Park werd niet opgestart.

De VVD pleit al jaren voor meer woningen voor het middensegment. Er zijn geen zoeklocaties voor middensegment woningen. Bij nieuwbouw projecten zet de gemeente in op het absolute minimum van maar 20% middenhuur, dat geldt ook voor het Hof van Saan. Diemen biedt zodoende weinig perspectief voor leraren, politie agenten en zorg personeel. Het is dan niet vreemd dat we moeite hebben om bijvoorbeeld leerkrachten te vinden. Wij kijken hier met name naar D66. De coalitie partij die in de verkiezingscampagne nadrukkelijk inzette op middenhuur en uiteraard onderwijs. Helaas bereikten wij, maar ook D66 dus, de afgelopen jaren maar bitter weinig op dit vlak.

Het realiseren van meer betaalbare woningen voor de middengroepen (koop en huur) moet dan ook hoger op de agenda komen te staan. Wij zien daarom graag een onderzoek voor het realiseren van meer flexwoningen voor bijvoorbeeld het middensegment aansluitend op de bestaande flexwoningen die worden verplaatst in 2024 naar een nieuwe locatie aan de Diemerdreef. Daartoe dienen wij een motie in.

Afgelopen jaar zijn verschillende Diemense woonwijken opgeschrikt door explosies. Hoewel er bestuurlijk en vanuit de politie volop aandacht is voor de explosies doet dit iets met het veiligheidsgevoel van de inwoners van Diemen. Het veiligheidsgevoel dat ook aan het begin van 2023 na diverse woninginbraken op de proef werd gesteld. Hopelijk krijgen wij, de politie, een en ander snel onder controle.

De Diemense VVD staat voor voldoende handhavers. Handhavers zijn van groot belang voor de veiligheid en leefbaarheid in Diemen. Wij zijn voor meer handhavers vooral op straat. Wij zijn daarom ook erg blij dat dit ook een wens is die wordt gedeeld en is terug te vinden in de begroting. Vanaf 2024 zijn er meer handhavers en wordt er meer gecontroleerd in de avonduren.

Verkeersveiligheid en de verschillende ontwikkelingen in het verkeer, denk aan de fatbike en de snelle electrische fiets, vragen om aandacht. Die begint te komen bij de Rijksoverheid en ook in omliggende gemeenten. Goed om te lezen in de Startnotitie van vorige week vrijdag, na vragen van de Ouderen Partij en van ons, dat het onderwerp verkeersveiligheid nu op de agenda staat.

Hierdoor lijkt onze eerder aangekondigde motie op dit moment overbodig. Onze inspanningen om verkeersveiligheid op de agenda te krijgen hebben vruchten afgeworpen.

We hebben ook een motie voorbereid om het college op te roepen restwarmte van het datacentrum aan Treubweg nuttig voor Diemen in te zetten. We hadden daar nog weinig over gehoord, maar als er nu serieus werk van gemaakt wordt, is deze motie wellicht ook overbodig. Overigens had het gesprek over de nuttige inzet van restwarmte al veel eerder gevoerd kunnen en moeten worden. Ook de informatie die we nu hebben bijvoorbeeld in het pre advies op onze motie is tamelijk summier en vaag. We horen graag meer en specifiek van de wethouder.

Slagkracht en kwaliteit bij projecten is voor ons belangrijk. Participatie is belangrijk, maar vlotte voortgang net zo. De nieuwe Omgevingswet kent daarbij nieuwe uitdagingen. Onze motie vraagt te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het structureel bekorten van participatie trajecten. Daartoe hebben we een motie voorbereid. De Onafhankelijke Partij Diemen dient deze motie samen met ons in.

Ten slotte onze motie Stadspasactiviteiten in Diemen, die we samen met de Ouderen Partij Diemen indienen. We willen meer kunnen bieden aan onze stadspashouders en dan met name in Diemen. Onze motie roept het college op dit te regelen.

 

Op de moties van de andere partijen zullen we zo nodig reageren na de introductie in deze raadsvergadering, maar ik kan al melden dat we de motie van de Ouderen Partij Diemen over parkeertarieven van harte ondersteunen en mede indienen. We moeten de inwoners en ondernemers in Diemen centrum niet opzadelen met dergelijke hoge lasten.

Ook de motie voor het gesprek over het hospice van de Onafhankelijke Partij Diemen dienen we mede in. Dit is een sympathiek idee.

 

 

 

Tot slot.

Deze Algemene Beschouwingen zijn te kort om alles te kunnen benoemen wat de Diemense VVD belangrijk vindt. We hebben een selectie moeten maken en moeten prioriteren. Wij moeten niet de kop in het zand steken zoals struisvogels, niet het financiële ravijn in storten als lemmingen en keuzes durven maken, want we zijn geen angsthazen.

Tot zover.

Namens de fractie van de Diemense VVD,

Bert Timmer, fractievoorzitter

 

Betoog AB2023 9-11