Opladen elektrische auto's vanuit huis

Met de motie, moet het mogelijk worden om in Diemen de elektrische auto vanuit huis op te laden indien de woning niet beschikt over een eigen oprit. De motie werd ingediend tijdens de informatieve raad op 25 januari 2024 en werd unaniem aangenomen. Hierachter het betoog van de VVD-fractie en de motie zelf.

Motie vreemd aan de orde, opladen elektrische auto’s

Ja wij willen graag een motie indienen, vreemd aan de orde, over het opladen van de elektrische auto vanuit huis.

Wij worden wel benaderd met de vraag of er een mogelijkheid is voor het opladen van de EV vanuit huis, in het geval er geen eigen oprit is. Het opladen met een kabel over de stoep is, bijna vanzelfsprekend, nu niet toegestaan. Inmiddels zijn er bij diverse gemeentes ontwikkelingen geweest, die het mogelijk maken om via een kabelgoot op te laden. Een kabelgoot in de stoep die het opladen vanuit huis op een veilige manier mogelijk maakt. We noemen Enschede, Dongen. Zeewolde, Haarlem, Haarlemmermeer, Hengelo.

Overigens zien we het in Diemen, her en der, wel gebeuren dat er EV’s worden opgeladen middels een kabel over de stoep ook al is dit niet toegestaan.

Diemen wil elektrische mobiliteit stimuleren en faciliteren. In dat kader vragen wij dus om te kijken naar mogelijkheden voor het opladen vanuit huizen zonder oprit. Misschien is het woord onderzoek wel een groot woord. Ongetwijfeld is er bij genoemde Gemeenten de nodige informatie voorhanden en zijn er inmiddels best practices. Hierachter de ingediende motie.


M O T I E

Opladen elektrische auto

 

Motie vreemd aan de orde, gemeenteraadsvergadering 25-01-2024

 

Wij stellen de raad voor het volgende besluit te nemen:

 

Wij stellen vast dat:

  • Het gebruik van de elektrische auto een onderdeel is van het Diemense verduurzamingsbeleid;
  • Een keuze voor de elektrische auto eerder wordt gemaakt door de mogelijkheid de accu thuis op te laden;
  • Lang niet elke woning in Diemen een eigen oprit heeft, waardoor het thuis opladen vaak niet mogelijk is;
  • Gemeentes, zoals Enschede (na een geslaagde pilot), bewoners, die geen eigen oprit hebben, waar mogelijk, de gelegenheid geven om met gebruik van kabelgoten in de stoep, vanuit huis de elektrische auto op te laden.*).

 

Wij vinden dat:

  • Ook Diemen zou moeten overwegen om (door bewoners, zonder oprit, betaalde) faciliteiten te bieden voor het thuis opladen van de elektrische auto. Dit om het gebruik van elektrische auto’s te bevorderen.
  • Hiermee het aantal publieke laadpalen kan worden verminderd, met misschien positieve kostenaspecten voor de gemeente.

 

Wij vragen het college om:

·         Te onderzoeken, bijvoorbeeld door een pilot, of het haalbaar en zinnig is om ook in Diemen faciliteiten te bieden aan bewoners zonder eigen oprit om vanuit huis de accu van de elektrische auto op te laden.

 

Bert Timmer

Fractie Diemense VVD